Scarile interioare au fost intotdeauna vazute ca simple spatii de trecere de la un etaj la altul. De cele mai multe ori ele sunt proiectate doar pentru a fi functionale, iar rolul estetic al scarilor interioare este cu totul ignorat. Daca dorim sa schimbam aspectul unei scari interioare trebuie sa depasim ideea ca acestea sunt folositoare doar pentru a trece dintr-o camera intr-alta, si sa ne gandim ca aceste spatii pot deveni o expresie a simtului nostru estetic. Cu cateva decenii in urma erau la moda casele cu scari interioare din lemn. in prezent, la construirea scarilor interioare castiga teren alte materiale de constructie decat lemnul, balustradele dispar sau cele din lemn sunt inlocuite cu cele din sticla sau fier. Evident, in alegerea variantei de scara interioara trebuie sa se tina cont de stilul general al locuintei. Noi insa, ramanem la ideea ca farmecul unei scari din lemn este incomparabil. testul timpului poate afecta aspectul unei astfel de scari.
Reconditionarea scarilor interioare necesita mai multe etape, incepand cu constatarea si stabilirea elementelor care trebuie refacute sau inlocuite.
Intotdeauna cand se investigheaza o scara interioara si deasemena usile trebuie tinut cont de cateva detalii importante.
Trebuie facuta incadrarea istorica a spatiului in care sunt montate elementele, trebuie aflat pe cat posibil daca au mai fost interventii facute anterior si nu in ultimul rand trebuie investigate degradarile fizico-chimice si mecanice precum si atacurile biologice existente (daca este cazul).
Mai trebuie avut in vedere la reconditionarea usilor si faptul ca datorita unui microclimat necorespunzator pot aparea deformari structurale atat pe lungimea usilor cat si pe latimea lor, deformari ce trebuiesc determinate inainte de orice fel de investigatii. Ca si tehnica de reconditionare a usilor si a scarilor folosim atat variante mecanice prin sablare, abraziune, cat si variante chimice prin decapari succesive pentru a nu afecta stratul suport initial.
Deasemenea recomandarea noastra este ca interventiile sa fie facute de personal autorizat mai ales daca, cladirea se afla in zona protejata sau cladirile sunt monumente istorice. Interventiile se fac doar de experti restauratori acreditati de Ministerul Culturii si dupa ce se executa proiectele de restaurare si se avizeaza de comisiile de restaurare din minister, abia apoi executandu-se restaurarea.