Reconditionarea lemnului comporta mai multe tehnici printre care si sablarea mecanica.Pentru lamurirea diferentei intre restaurare si reconditionare trebuie sa mentionam ca sablarea mecanica este un procedeu care este INTERZIS in restaurare.
Societatea noastra desfasoara activitate atat de restaurare cat si reconditionare lemn ,fiecare insa cu caracteristicile ei.
Pentru a lamuri la ce serveste sablarea mecanica a lemnului ,exemplificam in fotografiile din site cateva utilizari a procedeului.
Sablarea mecanica se foloseste preponderent pe suprafete bine consolidate si fara decoruri cromatice ,se foloseste atunci cand straturile de vopsea sunt extrem de groase si vechi.Folosim sablarea lemnului doar dupa o investigare atenta a aplicarii procedeului,doar dupa ce se calculeaza riscurile sablarii lemnului masiv.Prin sablare ,lemnul nu sufera deformari daca tenica sablarii este aplicata corect. Prin respectarea presiunii de lucru si a dimensiunii granulatiei materialului abraziv ,sablarea devine un procedeu controlabil si de multe ori eficient.
Se poate folosi si varianta de sablare prin ultrasunete cu caracteristici diferite a aparatului dar cu rezultate mult mai sigure si noninvazive.
Prin sablarea mecanica ,procedeu destul de brutal in lucrul cu lemnul, putem obtine rezultate bune in ceea ce priveste timpul de curatare dar pierzind din meticulozitatea si controlul corect al decaparii.
Sablarea se poate incadra in operatia de decapare-curatare brutala, dar nu se poate numi un procedeu de restaurare.
In functie de ce dorim sa obtinem, putem sa optam uneori pentru sablarea straturilor vechi de vopsea si cateodata si a lacului aderent pe sculpturi si suprafete din lemn masiv.
Este bine ca atunci cand se doreste sa se opteze pentru aplicarea operatiei de sablare mecanica a lemnului,sa se ceara sfatul unor specialisti in domeniul reconditionarii/restaurarii lemnului daca sablarea este indicata pe piesa respectiva.
Va stam la dispozitie cu toate informatiile despre aceasta tehnica dificila de sablare a lemnului.